Zahřejte se s těmito lahodnými zeleninovými polévkami
Výhody zeleninových polévek
Zeleninové polévky jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku snadno a chutně zařadit více zeleniny. Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou důležité pro naše zdraví. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny vás zeleninové polévky zasytí na delší dobu a pomohou regulovat chuť k jídlu. To je užitečné zejména při hubnutí nebo udržování zdravé váhy. Pravidelná konzumace zeleninových polévek může také přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny. Navíc jsou zeleninové polévky velmi variabilní. Můžete je připravovat z různých druhů zeleniny, luštěnin, bylinek a koření, a tak si pochutnat na rozmanitých chutích.
Sezónní zelenina v hlavní roli
Chřest, ředkvičky, špenát, kopřivy – jaro hýří svěžestí a my bychom ji měli mít i na talíři. Sezónní zelenina je základním kamenem zdravého a chutného jídelníčku. Nejenže je plná vitamínů a minerálů, ale také skvěle chutná. A co je nejlepší? Nemusíte se složitě učit názvy exotického ovoce a zeleniny. Vsaďte na lokální a sezónní suroviny.
Z jarní zeleniny snadno vykouzlíte lehké saláty, polévky, hlavní jídla i dezerty. Vyzkoušejte třeba krémovou polévku z mladého špenátu, rizoto s chřestem a parmazánem nebo quiche s jarní zeleninou. A pokud máte chuť na něco sladkého, upečte si nadýchaný koláč s rebarborou a jahodami.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy zeleniny. Inspirujte se tradiční českou kuchyní nebo se podívejte po receptech z jiných koutů světa.
Tipy pro lahodný vývar
Vývar je základ mnoha skvělých jídel a jeho příprava není složitá. Stačí se držet pár tipů. Vybírejte kvalitní maso s kostí, ideálně směs hovězího a vepřového. Maso před vařením omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list a nové koření. Vařte na mírném ohni alespoň 3 hodiny, ideálně déle. Během vaření sbírejte z povrchu pěnu. Po dovaření vývar přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Osolte až nakonec, aby se maso nevysušilo. Vývar můžete skladovat v lednici až 3 dny nebo zamrazit pro pozdější použití.
Krémové versus čiré polévky
Krémové a čiré polévky, to je věčné dilema. Obě varianty mají své věrné fanoušky a nelze říct, která je lepší. Záleží na chuti, příležitosti i ročním období. Krémové polévky, jako je dýňová, rajčatová nebo květáková, jsou husté, syté a zahřejí i v zimě. Často se do nich přidává smetana, zakysaná smetana nebo máslo, což jim dodává lahodnou krémovou chuť. Na druhou stranu, čiré polévky, jako je hovězí vývar s nudlemi, kuřecí polévka s játrovými knedlíčky nebo zeleninová polévka, jsou lehčí a osvěžující. Jsou ideální v horkých letních dnech nebo jako předkrm před hlavním chodem. Ať už dáváte přednost krémovým nebo čirým polévkám, nezapomeňte, že základ tvoří kvalitní suroviny a správný postup.
Zeleninové polévky z celého světa
Zeleninové polévky jsou stálicí jídelníčků napříč kontinenty. Každá země a kultura má své vlastní variace, které odrážejí dostupné suroviny a chuťové preference. Italská minestrone je toho skvělým příkladem. Tato vydatná polévka, plná zeleniny, těstovin a fazolí, je symbolem italské kuchyně. V chladných měsících zahřeje a zasytí. Na východ od nás, v Rusku, je zase velmi populární борщ (boršč). Světle červená barva od červené řepy a lahodná chuť smetany z něj dělají nezapomenutelný kulinářský zážitek. Zeleninové polévky nejsou jen výsadou Evropy. V Asii najdeme nepřeberné množství variant. Japonské miso polévky s tofu a mořskými řasami jsou lehké a zároveň plné chuti umami. V Indii zase vévodí husté a krémové polévky z čočky, cizrny a zeleniny, plné aromatického koření. Ať už dáváte přednost lehké a osvěžující polévce nebo vydatnému a sytému jídlu, zeleninové polévky z celého světa vám nabídnou nepřeberné množství chutí a vůní.
Uchování a ohřev polévky
Polévku je nejlepší spotřebovat čerstvou, ale pokud ji potřebujete uchovat, nechte ji nejdříve úplně vychladnout. Přeneste ji do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vydrží 3–4 dny. Pro delší uchování polévku zamrazte. Použijte mrazicí sáčky nebo nádoby a nezapomeňte nechat trochu místa na roztažení. V mrazáku vám polévka vydrží 2–3 měsíce.
Před ohřevem z lednice nechte polévku stát při pokojové teplotě asi 30 minut. Poté ji ohřejte v hrnci na mírném ohni za občasného míchání, dokud se neprohřeje. Rozmrazenou polévku už znovu nezamrazujte.
Recepty na zeleninové polévky
Zeleninové polévky jsou ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři. Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, a navíc se dají připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte třeba krémovou dýňovou polévku s kokosovým mlékem, osvěžující okurkovou polévku s koprem, nebo vydatnou čočkovou polévku s kořenovou zeleninou. Pro milovníky asijských chutí je tu možnost připravit si pikantní polévku Tom Yum s houbami a zeleninou. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, zeleninová polévka vás zasytí a dodá vašemu tělu potřebné živiny.
Publikováno: 19. 06. 2024
Kategorie: jídlo