Engaging Headline for an Article About Prdelky (Cukroví
Prdelky: Tradiční české cukroví
Původ a historie prdelkyPůvod slova „prdelka“ sice s cukrovím nijak nesouvisí, pochází zřejmě od praskání pečiva při pečení, ale tradice pečení vánočního cukroví, kam prdelky neodmyslitelně patří, sahá hluboko do historie. První zmínky o pečení sladkostí z medu a ovoce na našem území sahají až do středověku. Tehdy se jednalo spíše o jednoduché placky a koláče slazené medem. Postupem času se recepty zdokonalovaly, začaly se používat dražší suroviny jako cukr, koření a ořechy, které si mohli dovolit spíše bohatší vrstvy. Právě v zámožnějších domácnostech se začaly formovat tradice vánočního pečení, které se postupně rozšířily i mezi prostší lid.
Pečení cukroví se stalo oblíbenou kratochvílí adventního času, kdy se scházely ženy a dívky, aby společně pekly, zdobily a povídaly si. Každá rodina měla své vlastní recepty, které se dědily z generace na generaci. Prdelky, malé kulaté sušenky s typickým otvorem uprostřed, patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jejich původ není zcela jasný, ale pravděpodobně se inspirovaly podobným pečivem z Německa. Díky své jednoduchosti a lahodné chuti si prdelky rychle získaly oblibu a staly se stálicí na vánočních stolech.
Různé druhy a tvary
Věděli jste, že "prdelky" můžou mít spoustu podob? Ne, nemluvíme o anatomii, ale o cukroví! Tyhle malé dobroty, pečené s láskou hlavně o Vánocích, se můžou pochlubit neuvěřitelnou rozmanitostí. Klasikou jsou kulaté prdelky s důlkem uprostřed, kam se dá schovat kousek oříšku nebo mandle. Ale co takhle zkusit je vytvarovat do tvaru rohlíčků, hvězdiček nebo třeba i malých zvířátek? Fantazii se meze nekladou!
A co teprve náplně! Ořechová, maková, povidlová, kakaová – to je jen malý výběr z možností, které se nabízejí. A pro ty nejnáročnější
Ingredience na pečení prdelky
Když se řekne vánoční cukroví, každý si vybaví něco jiného. Třeba takové "prdelky" - no, ten název je spíš k pousmání, ale chuťově jsou super, podobně jako třeba candát recept, který jsem nedávno vyzkoušela. Ale zpět k cukroví - jestli myslíte ty malé bochánky, co vypadají jako candát recept na talíři, tak vám ráda poradím. Základem je hladká mouka, máslo, cukr moučka, vejce a špetka soli. To je takovej základ, ze kterýho pak můžete čarovat jak s candát receptem. Do těsta pak klidně přihoďte kakao, ořechy nebo třeba perník. Někdo rád přidává citronovou kůru nebo pro lepší chuť kapku rumu.
Vlastnost | Prdelky | Vánoční cukroví (obecně) |
---|---|---|
Chuť | Sladká, máslová | Různé, často sladké a kořeněné |
Tvar | Koule, placičky, tvary z formiček | Různé tvary a velikosti |
Příležitost | Vánoce | Vánoce, ale i jiné slavnostní příležitosti |
Pro zdobení se fantazii meze nekladou. Čokoládová poleva, barevné zdobení, ořechy, kandované ovoce, to vše dodá vašemu cukroví slavnostní nádech. Nezapomeňte na kvalitní suroviny a trpělivost při pečení. Výsledek bude stát za to a vaše vánoční prdelky, pardon, cukroví, budou chutnat všem!
Jednoduchý recept krok za krokem
I unTipy pro dokonalé prdelky
Pečení vánočního cukroví je pro mnohé z nás srdeční záležitostí. Ať už se chystáte na linecké,
Servírování a skladování prdelky
IPublikováno: 15. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití