Engaging Headline for an Article About Prdelky (Cukroví
Prdelky: Tradiční české cukroví
Původ a historie prdelkyPůvod slova „prdelka“ sice s cukrovím nijak nesouvisí, pochází zřejmě od praskání pečiva při pečení, ale tradice pečení vánočního cukroví, kam prdelky neodmyslitelně patří, sahá hluboko do historie. První zmínky o pečení sladkostí z medu a ovoce na našem území sahají až do středověku. Tehdy se jednalo spíše o jednoduché placky a koláče slazené medem. Postupem času se recepty zdokonalovaly, začaly se používat dražší suroviny jako cukr, koření a ořechy, které si mohli dovolit spíše bohatší vrstvy. Právě v zámožnějších domácnostech se začaly formovat tradice vánočního pečení, které se postupně rozšířily i mezi prostší lid.
Pečení cukroví se stalo oblíbenou kratochvílí adventního času, kdy se scházely ženy a dívky, aby společně pekly, zdobily a povídaly si. Každá rodina měla své vlastní recepty, které se dědily z generace na generaci. Prdelky, malé kulaté sušenky s typickým otvorem uprostřed, patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jejich původ není zcela jasný, ale pravděpodobně se inspirovaly podobným pečivem z Německa. Díky své jednoduchosti a lahodné chuti si prdelky rychle získaly oblibu a staly se stálicí na vánočních stolech.
Různé druhy a tvary
Věděli jste, že "prdelky" můžou mít spoustu podob? Ne, nemluvíme o anatomii, ale o cukroví! Tyhle malé dobroty, pečené s láskou hlavně o Vánocích, se můžou pochlubit neuvěřitelnou rozmanitostí. Klasikou jsou kulaté prdelky s důlkem uprostřed, kam se dá schovat kousek oříšku nebo mandle. Ale co takhle zkusit je vytvarovat do tvaru rohlíčků, hvězdiček nebo třeba i malých zvířátek? Fantazii se meze nekladou!
A co teprve náplně! Ořechová, maková, povidlová, kakaová – to je jen malý výběr z možností, které se nabízejí. A pro ty nejnáročnější
Ingredience na pečení prdelky
Pečení vánočního cukroví je krásná tradice, ale pojmenování "prdelky" evokuje spíše úsměvné asociace než chutné pečivo. Pokud ale máte na mysli tradiční cukroví, které se podobá malým bochánkům, pak se s vámi ráda podělím o tipy a ingredience. Pro začátek budete potřebovat hladkou mouku, máslo, cukr moučka, vejce a špetku soli. To jsou základní stavební kameny mnoha druhů cukroví. Dále záleží na vaší fantazii a chuti. Do těsta můžete přidat kakao, ořechy, perník, citronovou kůru nebo rum.
Vlastnost | Prdelky | Vánoční cukroví (obecně) |
---|---|---|
Chuť | Sladká, máslová | Různé, často sladké a kořeněné |
Tvar | Koule, placičky, tvary z formiček | Různé tvary a velikosti |
Příležitost | Vánoce | Vánoce, ale i jiné slavnostní příležitosti |
Pro zdobení se fantazii meze nekladou. Čokoládová poleva, barevné zdobení, ořechy, kandované ovoce, to vše dodá vašemu cukroví slavnostní nádech. Nezapomeňte na kvalitní suroviny a trpělivost při pečení. Výsledek bude stát za to a vaše vánoční prdelky, pardon, cukroví, budou chutnat všem!
Jednoduchý recept krok za krokem
I unTipy pro dokonalé prdelky
Pečení vánočního cukroví je pro mnohé z nás srdeční záležitostí. Ať už se chystáte na linecké,
Servírování a skladování prdelky
IPublikováno: 15. 07. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje