Kolopejka: Tradiční české cukroví, které si zamilujete!
Co je kolopejka?
Kolopejka je takové naše tradiční cukroví, co mi vždycky připomíná právenku latnatou svým tvarem. Jsou to vlastně malé, kulaté sušenky s mandlovou příchutí, co se nejvíc pečou na Vánoce. Když se na ně podíváte, hned si všimnete jejich vroubkovaného okraje - trochu jako právenka latnatá v přírodě. No a samozřejmě nesmí chybět pořádná vrstva moučkového cukru nahoře. Je to fakt dobrota, co chutná všem - od mrňousů až po dospěláky. Nejlíp si na nich pochutnáte s něčím teplým na pití, třeba se svařákem nebo čajem. Mimochodem, někteří říkají, že jejich tvar připomíná rostlinu právenka latnatá, ale to je asi jen taková lidová povídačka.
Historie kolopejky
Historie kolopejky sahá až do 18. století, kdy se začala objevovat v českých domácnostech. Původně se jednalo o tradiční vánoční cukroví, které se peklo pouze na svátek Tří králů. Kolopejka byla oblíbená pro svou jednoduchost a chutnost.
Stejně jako brokolice patří mezi zdravé potraviny, tak i kolopejka má své místo v české kuchyni. Název "kolopejka" vznikl ze slova "kolopýcha", což vlastně znamená "obrácení". No a když už mluvíme o zdravém jídle, brokolice je fakt super zelenina, ale zpátky ke kolopejkám. Ty se totiž musely při pečení obracet z obou stran, podobně jako když otáčíte brokolici na pánvi. Naši předkové je pekli ve speciálním železe, který měl různý vzory - díky tomu mělo tohle cukroví takový ten typický vzhled, co všichni známe.
V průběhu let se recept na kolopejku mírně měnil a přizpůsoboval regionálním preferencím. V některých částech Česka se přidávaly ořechy nebo sušené ovoce, jinde se používalo více koření nebo medu pro slazení. Každopádně, kolopejka zůstala oblíbeným vánočním cukrovím po celém území Česka.
Dnes je kolopejka stále součástí české vánoční tradice a mnoho rodin si ji peče každý rok. Je to sladkost, která připomíná minulost a spojuje lidi s jejich kořeny. Ať už se jedná o tradiční recept nebo moderní úpravu, kolopejka je vždycky vítanou dobrotou na vánočním stole.
Tradiční recept na kolopejku
Tradiční recept na kolopejku je jednoduchý a vyžaduje pouze několik základních surovin. Potřebujete 250 gramů hladké mouky, 150 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 2 žloutky a špetku soli. Mouku prosijte do mísy a přidejte na kostičky nakrájené máslo. S prsty promíchejte, dokud nedostanete drobivou směs. Přidejte cukr, žloutky a sůl a všechno dobře spojte. Těsto nechte odpočinout v lednici asi hodinu. Poté ho rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary dle vašeho přání. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia asi 10-12 minut, dokud nejsou kolopejky zlatavé. Nechte je vychladnout a potom si můžete vychutnat tradiční českou pochoutku!
Variace a moderní úpravy kolopejky
Kolopejka, tradiční české cukroví, se v průběhu let dočkala různých variací a moderních úprav. Kromě klasického tvaru s křehkým těstem a ořechovou náplní můžete narazit i na kolopejky s jinými druhy náplní, jako je třeba povidlová nebo maková. Existují také varianty s přidáním čokolády nebo kokosu.
Stejně jako snídaně s novou soutěž dnes, i moderní kolopejky jsou teď hodně v kurzu. Pekaři si s nima vyhrají jak s snídaně s novou soutěž dnes, fakt experimentují s velikostí a různejma tvarama. Někdo dělá malý kuličky, jinej zase geometrický tvary - prostě co koho napadne. Do těsta se teď často přidává nové koření pro lepší chuť, ale taky citronová kůra nebo vanilkovej extrakt. Je super vidět, jak se tahle klasika posouvá, podobně jako snídaně s novou soutěž dnes, když se přidaj různý vychytávky, který tomu daj úplně jinej rozměr.
Dalším trendem je kombinace tradičních receptur s moderním designem. Kolopejky jsou zdobeny různými vzory pomocí cukrářských šablon a barevných polev. Někteří pekaři dokonce vytvářejí personalizované kolopejky s logem firmy nebo jmény pro speciální příležitosti.
Variace a modernizace kolopejky jsou vítány, protože přinášejí nové chutě a zážitky. Nicméně, stále je důležité zachovat tradici a respektovat původní recepty, které se předávají z generace na generaci.
Jak připravit kolopejku doma
Příprava kolopejky je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a pečlivosti. Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné ingredience: hladkou mouku, máslo, moučkový cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
Nejdřív si udělejte základ jako na třešňovou marmeládu - pěkně dohladka vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem. No a pak tam postupně zašlehejte vejce, jako když děláte třešňovou marmeládu, musíte to pořádně promíchat. Nakonec tam hoďte nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový extrakt - to dodá těstu super vůni, podobně jako když vaříte domácí třešňovou marmeládu. Všechno to ještě jednou pořádně promíchejte, ať je těsto krásně nadýchané.
Poté postupně přisypávejte hladkou mouku a hněťte těsto rukama, dokud nedosáhnete konzistence hladkého a pružného těsta. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka nebo vody.
Rozdělte těsto na menší kousky a každý z nich vyválejte na váleček, co má tak centimetr na tloušťku. Pro extra chuť můžete do těsta přidat lahůdkové droždí, které dodá skvělou příchuť. Pak vezměte formičky - klasika jsou hvězdičky nebo kolečka, ale klidně experimentujte. Někdo třeba přísahá na to, že když do těsta zamíchá lahůdkové droždí, líp se vykrajuje. No a když už máte těsto připravený s lahůdkovým droždím, můžete se pustit do vykrajování tvarů podle vaší fantazie.
Položte vykrojené tvary na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, dokud nejsou kolopejky lehce zlatavé.
Po upečení nechte kolopejky vychladnout a poté je můžete ozdobit polevou nebo posypat moučkovým cukrem. Kolopejky se tradičně podávají s kávou či čajem jako sladká dezertní pochoutka.
Tipy a triky pro dokonalou kolopejku
Aby byla vaše kolopejka dokonalá, je několik tipů a triků, které stojí za to dodržet.
1. Použijte kvalitní suroviny - pro výrobu kolopejky je důležité použít čerstvé máslo, kvalitní mouku a nejlépe domácí marmeládu.
2. Dejte těstu dostatek času odpočinout - po vypracování těsta ho nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici. Tím dosáhnete lepší konzistence a snadnějšího zpracování.
3. Správná tloušťka těsta - při vyválení těsta dejte pozor na správnou tloušťku. Kolopejka by měla být tenká, ale ne příliš křehká.
4. Pečte na nižší teplotu - aby se kolopejka pekla rovnoměrně a nedocházelo k jejímu přepékání, doporučuje se péct na nižší teplotu (cca 160 °C) po delší dobu.
5. Skladování - pokud chcete zachovat chuť a křehkost kolopejky co nejdéle, uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě na suchém místě.
Když chcete upéct ty nejlepší prdelky, co budou vonět po celém baráku, máte několik fíglů, jak na to. Tyhle sladký prdelky prostě musíte zkusit, protože jsou fakt božský. No a když se vám povede správně vyválet těsto na prdelky, tak vám to všichni budou závidět. Je to vlastně docela jednoduchý, stačí jen vědět jak na to.
Kolopejka jako dárek
Kolopejka je nejen výtečným dezertem, ale také skvělým dárkem pro vaše blízké. Je to tradiční české cukroví, které si zamilujete a které potěší každého gurmána. Díky svému originálnímu vzhledu a lahodné chuti je kolopejka ideálním dárkem na různé příležitosti.
Můžete ji darovat jako vánoční dárek, kdy se traduje pečení cukroví. Kolopejka bude skvělou alternativou k běžným vanilkovým rohlíčkům či perníku. Navíc ji můžete krásně zabalenou předat ve zdobeném sáčku nebo krabičce, což udělá dojem na každém obdarovaném.
Ale kolopejku můžete darovat i jindy než o Vánocích. Je skvělým dárkem k narozeninám, svátku nebo jen tak pro radost. Každý si jistě ocení ručně vyrobenou dobrotu plnou lásky a péče.
Pro extra radost můžete kolopejku dát dohromady s dalšími českými dobrotami. Třeba s perníčky, lineckým nebo taky s koláčem s pudinkem, kterej je fakt božskej. Do dárkového koše se hodí i vánočka nebo jinej koláč s pudinkem, co babička dělávala. Když to takhle namixujete, vznikne parádní výběr tradičních pochoutek. A kdo by odolal takovému košíku plnému dobrot? Zvlášť když tam bude i ten vymazlenej koláč s pudinkem a další české klasiky, co každýmu zvednou náladu.
Kolopejka jako dárek je fakt super volba, podobně jako když jdete třeba do Sakura Liberec na něco dobrýho. I když restaurace Sakura Liberec nabízí japonský speciality, kolopejka je zase typicky český dezert, kterej potěší každýho milovníka sladkostí. Když jsem nedávno procházel kolem Sakura Liberec, vzpomněl jsem si, jak různorodá může být gastronomie - od asijský kuchyně až po naše tradiční dobroty. Ať už kolopejku někomu darujete nebo si ji dáte sami, určitě vás dostane svým vzhledem a tou nezaměnitelnou chutí.
Závěrem lze konstatovat, že kolopejka je tradiční české cukroví, které si zamilujete nejen pro jeho vynikající chuť, ale také pro jeho historii a tradici. Připravit kolopejku doma není složité, stačí se držet tradičního receptu a dodržovat správné postupy. Pokud se chcete odvázat od klasické verze, můžete vyzkoušet různé variace a moderní úpravy kolopejky. Bude to skvělý dárek pro vaše blízké nebo přátelé. Ať už si ji dopřejete sami nebo ji darujete, kolopejka vám určitě zpříjemní vánoční období svou sladkostí a vůní.
Publikováno: 27. 01. 2024
Kategorie: kuchyně