Kouzlo uzeného masa: Tipy a triky pro labužníky

Uzené Maso

Historie uzeného masa

Když se řekne uzené maso, většina z nás si vybaví tu charakteristickou vůni a chuť, která provází lidstvo už od pradávných dob. Je fascinující, jak naši dávní předci přišli na to, že když maso vyudí v kouři, vydrží mnohem déle čerstvé. Ten kouř totiž působí jako přírodní konzervant a chrání maso před zkažením. Díky tomu mohli lidé mít zásoby masa i v létě, kdy by se jinak rychle zkazilo. Už ve starém Egyptě patřilo uzené maso mezi vybrané lahůdky a faraoni si na něm rádi pochutnávali. Staří Římané a Řekové zase objevili kouzlo uzených ryb a úhořů. Během středověku se umění uzení rozšířilo po celé Evropě jako lavina. Vznikaly specializované řeznické cechy a první písemné návody, jak správně udit. Uzené maso se brzy stalo běžnou součástí jídla všech lidí, od chudých až po bohaté. S příchodem průmyslové revoluce v 19. století se pak rozjela velkovýroba uzeného masa, jak ji známe dnes.

Tradiční metody uzení

Když se řekne uzené maso, každému se vybaví ta úžasná vůně z udírny a chuť, kterou nic nenahradí. Je to vlastně takový malý zázrak, jak naši předkové přišli na to, že kouř dokáže nejen uchovat jídlo, ale taky mu dát takhle skvělou chuť. V klasické udírně, ať už je ze dřeva nebo z cihel, se maso pomalu provoní kouřem, který stoupá zespoda. Každý zkušený uzenář ví, že právě výběr dřeva dělá to kouzlo - třeba taková jabloň nebo třešeň propůjčí masu jemnou, nasládlou chuť, kdežto buk nebo dub ho pěkně prokouří a dodá mu výraznější charakter. Někdy to trvá jen pár hodin, jindy se musí čekat i několik dní, než je maso přesně tak akorát. U nás v Česku máme uzené prostě rádi, ať už jde o domácí klobásky, voňavou šunku, křupavou slaninu nebo třeba uzený sýr - to všechno neodmyslitelně patří k naší kuchyni.

Druhy uzeného masa

Kdo by nemiloval vůni a chuť poctivého uzeného? Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. Od jemně provoněných kousků až po pořádně prouzené dobroty, každý si najde to svoje. Vepřové uzené je u nás jednoznačně králem - ať už mluvíme o šťavnaté krkovičce, libové kýtě nebo křehkém bůčku. Však taky není nic lepšího než pořádný talíř domácího vepřa s knedlíkem a zelím nebo uzené s poctivým křenem a bramborovým salátem jako od babičky. Hovězí uzené má zase svoje kouzlo díky své výraznější chuti - perfektně se hodí do pořádného sendviče, osvěží každý salát a s omáčkou chutná božsky. I uzené kuře má svoje místo na našem stole, hlavně prsa a stehýnka jsou moc fajn. Je to taková lehčí varianta, která se skvěle hodí do čerstvého salátu, domácí tortilly nebo na grilovačku s přáteli. A to jsme ještě nemluvili o dalších dobrotách jako je uzená kachna, voňavá husička, králík nebo zvěřina z lesa. Ať už sáhnete po čemkoliv, s uzeným prostě nešlápnete vedle.

Výživové hodnoty

Každý z nás si rád pochutná na uzeném mase, to je jasné jako facka. Jenže když se podíváme na jeho výživové hodnoty, měli bychom zbystřit. Je v něm pořádná dávka soli, což může našemu zdraví pěkně zavařit - hlavně co se týče krevního tlaku. Proto je fakt důležité hlídat si, kolik uzeného spořádáme. Mělo by to být spíš jako sváteční jídlo než běžná součást našeho talíře. A taky záleží na tom, jak si ho připravíme. Když ho hodíme na gril nebo do rozpáleného oleje, můžeme si zadělat na problémy kvůli škodlivinám, co při tom vznikají. Mnohem lepší je uzené uvařit nebo podusit. Jo, jasně, uzené má svoje bílkoviny a minerály, ale upřímně - existuje spousta lepších způsobů, jak si zpestřit jídelníček. Prostě myslete na to, že základ je pestrá strava plná ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a kvalitních libových bílkovin.

Zdravotní aspekty

Kdo by nemiloval vůni a chuť uzeného masa? Je to sice pochoutka, na které si rádi pochutnáme, ale měli bychom myslet i na své zdraví. Když se maso udí, získá sice tu báječnou chuť a vůni, ale není to úplně bez následků. Během uzení totiž vznikají škodlivé látky, kterým se říká polycyklické aromatické uhlovodíky. Ty mohou našemu tělu škodit a některé z nich dokonce způsobují rakovinu. Záleží hlavně na tom, jak dlouho a jakým způsobem se maso udí. Když jíme uzené moc často, zvyšujeme tím riziko, že onemocníme rakovinou střev. Navíc uzené obsahuje spoustu soli, což není dobré pro naše srdce a cévy - může nám vyskočit tlak. Proto bychom měli uzené jíst s rozumem a střídat ho s jiným jídlem. Však to znáte - všeho moc škodí.

Vlastnost Uzené maso Kuřecí řízek
Typ jídla Uzenina Hlavní chod
Způsob přípravy Uzení Smažení

Uzené maso v kuchyni

Uzený maso patří k tradičním pokladům naší domácí kuchyně a dokáže kouzlit s chutí každého jídla. Vepřový, hovězí nebo drůbeží - všechny typy uzenýho se dají použít spoustou způsobů. Do hrnce s polívkou, na poctivou pomazánku, do salátu nebo třeba na těstoviny či rizoto - všude dodá tu správnou šťávu. Fantasticky se kamarádí s čočkou, hrachem, brambůrkama, zelím nebo houbovou omáčkou, a když přihodíte sýr, je to naprostá bomba. Při vaření s uzeným je fakt důležitý nezapomenout, že má docela výraznou chuť, a proto s ním zacházejte s citem. Nemusíte ho vařit dlouho, stačí ho lehce prohřát nebo opíct. A když ho chcete přidat do něčeho, co se vaří dýl, hoďte ho tam až ke konci - uchová si tak svoji šťavnatost a chuť.

Recepty s uzeným masem

Uzené maso patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Jeho vůně a chuť dokáže proměnit běžný pokrm v něco výjimečného. Vepřové, hovězí nebo drůbeží - každý si najde to své a způsobů přípravy je nepřeberně. Do polévky, jako základ omáčky, na pomazánku nebo jako hlavní chod - uzené prostě sedne všude. Co takhle pořádnou čočkovku s kouskem uzené klobásy, bramboračku s žebírkem nebo voňavou kulajdu s uzeným? K večeři si můžete udělat křupavé bramboráky s trhaným uzeným, těstoviny se slaninou v krémové omáčce nebo klasiku - uzené na pivu s nadýchaným knedlíkem. Milovníci zapékaných dobrot určitě ocení gratinované brambory s uzeným a sýrem nebo zeleninu zapečenou s uzeným ve smetaně. Možností je tolik, že si každý přijde na své. S trochou představivosti vytvoříte z uzeného masa skvělé jídlo pro jakoukoliv příležitost. Tak směle do toho, zkoušejte nové kombinace!

Tipy pro nákup a skladování

Když si vybíráte uzené v obchodě, koukněte se pořádně, jak vypadá a voní. Správně vyuzené maso poznáte podle toho, že má pěknou přirozenou barvu, není vysušené a krásně voní po kouři. Radši se vyhněte kousku, který divně páchne nebo je na povrchu slizký. Nezapomeňte taky mrknout na datum spotřeby.

Doma uzené skladujte v chladu, nejlíp v lednici pod 5 stupňů. Když si ho koupíte na farmářském trhu nebo v řeznictví, nechte si ho zabalit do papíru - potřebuje dýchat. V igelitce by se mohlo zpotit a začít plesnivět. Když chcete, můžete si ho dát i do mrazáku, vydrží pak mnohem dýl.

Myslete na to, že uzené je dost slané, tak to s ním nepřehánějte. Je to ale skvělá věc do polívek, různých omáček, pomazánek nebo do salátu. Chutná taky výborně jen tak s krajícem chleba a zeleninou, třeba když máte hlad mezi hlavními jídly.

Publikováno: 10. 07. 2025

Kategorie: kuchyně