Nadýchané jablečné řezy: Tajemství dokonalého těsta

Jablečné Řezy

Klasické jablečné řezy

Jablečné řezy, podobně jako dýňová bábovka, jsou symbolem domácí pohody a vůně, co vás vrátí do dětství. Tyhle báječný řezy s jablkama, skořicí a křupavou drobenkou jsou prostě klasika český cukrařiny, stejně jako dýňová bábovka na podzim. No a není se čemu divit – upečete je raz dva a výsledek? Ten vám vyrazí dech! Receptů je fakt hodně, od základní verze s piškotovým těstem až po ty namakaný s tvarohem, ořechama nebo pudinkem. Když nad tím tak přemýšlím, jsou vlastně podobně variabilní jako dýňová bábovka. Ale základ zůstává pořád stejnej: křehké těsto, sladkokyselá jablka a voňavá drobenka.

Když hledáte rychlé recepty, jablečné řezy jsou prostě tutovka. Ať už potřebujete něco na nedělní oběd s rodinou nebo vás jen honí mlsná, tenhle moučník nikdy nezklame. Internet je plný rychlých receptů na různé varianty, stačí kouknout a vybrat si ten, co vám sedne. A víte co? Klidně do těsta šoupněte trochu rumu pro lepší chuť, do jablek hoďte rozinky nebo drobenku vylepšete ovesnými vločkami - mezi rychlé recepty patří právě proto, že si je můžete upravit podle sebe. Prostě si s tím pohrajte, jak chcete!

Potřebné ingredience

Na přípravu těsta si připravte 300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g másla, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva a špetku soli. Máslo by mělo být změklé, aby se vám s ním lépe pracovalo. Na jablečnou náplň budete potřebovat 1 kg jablek, nejlépe kyselejší odrůdy, jako jsou například Šampion nebo Jonagold. Dále si připravte 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku mleté skořice a šťávu z půlky citronu. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Aby vám jablka nezhnědla, můžete je pokapat citronovou šťávou. Na závěr si připravte drobenku, která dodá řezům neodolatelnou chuť. Na drobenku budete potřebovat 150 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru a 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky. Všechny ingredience na drobenku smíchejte v misce a prsty vypracujte drobenku.

Jednoduchý postup

Nebojte se, i když jste v kuchyni nováčkem, zvládnete jablečné řezy levou zadní! Recept na jablečné řezy je totiž překvapivě jednoduchý. Začněte tím, že si připravíte těsto. Smíchejte mouku, cukr, máslo a žloutky a vypracujte hladké těsto. To pak zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo.

Vlastnost Jablečné řezy
Typ dezertu Řezy
Hlavní surovina Jablka
Obtížnost přípravy Střední

Jablíčka pokapejte citronem, ať vám nezhnědnou - podobně jako když necháte kráječ na chleba dlouho mokrý. Těsto, co už si odpočinulo, rozdělte napůl. První část vyválejte, jako když děláte plát na štrúdl, a šupněte na plech s pečícím papírem. Navrch pěkně naskládejte jablka - klidně můžete použít i kráječ na chleba, když nemáte po ruce prkénko. Ovoce zasypte skořicí a cukrem. Druhou půlku těsta prostě nahrubo nastrouhejte na ty jablka, podobně jako když máte elektrický kráječ na chleba a krájíte na silnější plátky. Pak to celé šoupněte do vyhřáté trouby a pečte, dokud to nebude krásně zlatavé.

Po upečení nechte jablečné řezy vychladnout a před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem. Ať vám chutná!

Tipy pro dokonalost

Jablkové řezy jsou klasikou české kuchyně, ale i klasika se dá vylepšit k dokonalosti. Základem je samozřejmě kvalitní listové těsto, ať už domácí nebo kupované. Pokud se rozhodnete pro kupované, nechte ho před rozbalením chvilku odpočinout v pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat. Jablka volte kyselejší odrůdy, jako je například Štrůdl nebo Jonagold, dodají řezům tu správnou chuť. Nebojte se experimentovat s kořením, skořice je klasika, ale vyzkoušejte i badyán, hřebíček nebo špetku muškátového oříšku. Pro extra vláčnost jablečné náplně přidejte lžíci rumu nebo jablečného likéru. Pečte v předehřáté troubě, dokud povrch řezů nezíská zlatavou barvu. Ještě teplé je potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte, že nejdůležitější ingrediencí je láska a radost z pečení.

Varianty s tvarohem

Jablečné řezy jsou samy o sobě delikatesou, ale pro ty, kteří milují kombinaci jablek a tvarohu, existuje nepřeberné množství variací. Tvaroh dodá řezům lahodnou krémovou konzistenci a jemně nakyslou chuť, která se s jablky skvěle doplňuje. Můžete ho přidat přímo do těsta na korpus, čímž získá vláčnější strukturu. Oblíbenou variantou je také tvarohová náplň, která se nalije na jablečnou vrstvu. Můžete ji připravit z hladkého tvarohu, vajec, cukru a vanilky, pro extra krémovou texturu přidejte i zakysanou smetanu. Některé recepty sázejí na jednoduchost a tvaroh jen smíchají s cukrem a rozetřou na upečený korpus. Fantazii se meze nekladou a tvarohovou náplň můžete obohatit o různé ingredience. Rozinky dodají sladkou chuť a žmolenku zase křupavost. Milovníci exotiky mohou vyzkoušet kombinaci tvarohu s kokosem, která se k jablkům překvapivě hodí. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, jablečné řezy s tvarohem si vás zaručeně získají.

Servírování a skladování

Jablečné řezy chutnají nejlépe čerstvé, kdy je těsto ještě vláčné a jablka krásně křupají. Pokud ale pečete do foroty a chcete si na řezech pochutnat i později, nezoufejte! Jablečné řezy můžete bez problému skladovat a užít si je i druhý den. Po vychladnutí je uložte do uzavíratelné nádoby nebo je pečlivě zabalte do potravinové fólie, aby neoschly. Takto je můžete uchovat při pokojové teplotě. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, zvolte raději chladničku. V chladu vydrží jablečné řezy čerstvé až 3 dny. Před podáváním je nechte chvilku temperovat při pokojové teplotě, aby se jejich chuť plně rozvinula. Jablečné řezy můžete servírovat samotné, posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené šlehačkou. Skvěle chutnají i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zakysanou smetanou.

Jablečné řezy, co voní jak u moťáka, to je prostě klasika, co ti připomene dětství a babiččinu kuchyni. Když jsem tuhle byl u moťáka, hned jsem si vzpomněl na ty naše domácí. No a teď je peču taky, protože u moťáka mi došlo, že v každým kousku se schovává to kouzlo křehkýho těsta a šťavnatejch jablek, co se rozplývaj na jazyku.

Anežka Malá

Oblíbený dezert pro všechny

Jablečné řezy, to je klasika, která nikdy neomrzí. Sladká vůně jablek a skořice provoní celý dům a evokuje vzpomínky na dětství u babičky. Jsou ideální jako rychlý dezert k odpolední kávě nebo jen tak na chuť. Ať už se rozhodnete pro křehké těsto, nadýchanou piškotovou verzi nebo vláčnou tvarohovou variantu, jablečné řezy si zamiluje celá rodina.

Příprava jablečných řezů není nijak náročná a zvládne ji i úplný začátečník. Recept na jablečné řezy se dědí z generace na generaci a každá rodina má tu svou osvědčenou variantu. Někdo přidává do náplně rozinky, jiný zase ořechy. Fantazii se meze nekladou. Důležité je použít kvalitní máslo a poctivá česká jablka, která dodají řezům tu správnou chuť.

Jablečné řezy jsou stejně spolehlivá klasika jako třeba hrášek na másle - prostě sázka na jistotu. Jsou fakt super, ať už je pečete na rodinnou sešlost nebo jen tak, když máte chuť na něco dobrého. Mimochodem, když už mluvíme o klasice, zelený hrášek je taky taková věc, co nikdy nezklame. No a ty řezy? Ty jsou stejně jako čerstvý hrášek na jaře - prostě neodolatelné!

Publikováno: 12. 07. 2024

Kategorie: kuchyně