Neodolatelný recept na Hermelín v troubě: Vyzkoušejte tento klasický pokrm plný chutí!

Hermelín V Troubě

Hermelín v troubě je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Jeho jedinečná kombinace měkkého sýra a křupavé slaniny jej činí neodolatelným pro milovníky sýrů i mas. Tento tradiční recept se připravuje již po staletí a stále si udržuje svou popularitu. Připravit hermelín v troubě není složité, a proto si ho může vychutnat každý doma. V následujícím článku se dozvíte, jak na to!

Historie hermelínu v české kuchyni

Hermelín je tradiční český sýr, který má bohatou historii v české kuchyni. Jeho původ sahá až do 19. století, kdy byl vyroben poprvé v malém městečku Hermelín u Pardubic. Tento sýr se rychle stal oblíbeným mezi Čechy a postupně se začal šířit po celé zemi.

Hermelín je typický svou kulatou a plstnatou kůrkou, která vzniká během procesu zrání. Tradičně se vyrábí z kravského mléka a má silnou až pikantní chuť. V minulosti byl hermelín považován za levnější alternativu k dalším sýrům, ale dnes je ceněn pro svou jedinečnost a chutná lahůdka.

V české kuchyni se hermelín nejčastěji používá jako hlavní ingredience pro přípravu hermelínu v troubě. Tato tradiční pokrm je velmi oblíbený zejména během letních grilování a pikniků. Hermelín se obvykle nakrájí na polovinu, posype se kořením a zakapává medem nebo olejem. Poté se peče v troubě, dokud nezměkne a nezačne se rozpouštět.

Historie hermelínu v české kuchyni je bohatá a pokrm se stal nedílnou součástí české gastronomie. Jeho jedinečná chuť a snadná příprava ho učinily oblíbeným mezi Čechy i turisty, kteří navštěvují naši zemi.

Příprava hermelínu v troubě

Příprava hermelínu v troubě je jednoduchá a rychlá. Nejdříve si předehřejeme troubu na teplotu 180 °C. Hermelín vyndáme z obalu a opatrně jej nakrojíme tak, aby se nerozpadl. Poté ho položíme do malého pekáčku nebo zapékací mísy s vysokými okraji. Na hermelín můžeme přidat trochu nasekané cibule nebo česneku pro dochucení. Pekáček s hermelínem dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne na vrchu.

Potřebné suroviny pro hermelín v troubě

Potřebné suroviny pro hermelín v troubě jsou jednoduché a snadno dostupné. Pro přípravu tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat:

- 1 hermelín (velikost dle vašeho výběru)

- 2 stroužky česneku

- 2 lžíce olivového oleje

- Sůl a pepř podle chuti

- Rozmarýn nebo jiné bylinky dle preference

Hermelín je typickým českým sýrem, který se vyrábí z kravského mléka. Je oblíbený pro svou měkkou konzistenci a silnou chuť. Při nákupu hermelínu volte kvalitní sýr od ověřených výrobců.

Česnek dodá hermelínu pikantní aroma, které se skvěle doplňuje s jeho chutí. Olivový olej slouží k potření hermelínu a zajišťuje, aby se sýr během pečení nespálil.

Sůl a pepř přidávejte podle své chuti. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat více soli nebo pepře.

Rozmarýn je tradiční bylinka, která se často používá při pečení hermelínu. Můžete jej nahradit jinými bylinkami, jako je tymián nebo oregano, podle své preference.

Správně vybrané suroviny jsou základem pro úspěšnou přípravu hermelínu v troubě. Připravte si je dopředu a můžete se pustit do dalšího kroku - postupu přípravy hermelínu v troubě.

Postup přípravy hermelínu v troubě

Postup přípravy hermelínu v troubě je velmi jednoduchý. Nejprve si předehřejeme troubu na teplotu 180 °C. Poté vezmeme hermelín a odstraníme z něj obal. Na povrchu hermelínu uděláme krátké řezy, do kterých vložíme plátky česneku a rozmarýn. Hermelín pak pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, dokud se nezačne rozpouštět a získá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme chvíli odpočinout a poté můžeme podávat s čerstvým pečivem nebo bramborami. Tento postup zajistí, že hermelín bude krásně rozmělněný uvnitř a kůrka na povrchu bude křupavá a aromatická.

Varianty a doplňky k hermelínu v troubě

Hermelín v troubě je již sám o sobě lahodným pokrmem, ale existuje několik variant a doplňků, které mohou tento tradiční recept ještě více obohatit. Jednou z možností je přidání slaniny nebo šunky na vrch hermelínu před pečením. Tento krok dodá pokrmu další vrstvu chuti a textury.

Další variantou je přidání bylinek do směsi, kterou potřeme hermelín před pečením. Můžeme použít například petrželku, tymián nebo rozmarýn, které dodají jemnou aromatickou chuť.

Pokud máte rádi sladko-kyselé kombinace, můžete do směsi přidat také nakrájená jablka nebo hrušky. Tyto ovocné doplňky perfektně kontrastují s pikantní chutí hermelínu a vytvářejí zajímavou harmonii.

Pro milovníky koření je možnost přidat do směsi i chilli papričky nebo červený pepř. Tyto ingredience dodají pikantní nádech a navíc povzbudí chuťové buňky.

Jako doplněk k hermelínu v troubě se často podávají různé druhy pečiva, jako například čerstvý chléb, bageta nebo grilované krekry. K nim se hodí také různé druhy džemů, medu nebo sladkých omáček.

Varianty a doplňky k hermelínu v troubě jsou skvělým způsobem, jak si přizpůsobit tento tradiční recept svému osobnímu vkusu a preferencím. Experimentujte s různými ingrediencemi a objevte nové kombinace chutí, které vám budou vyhovovat nejvíce.

Servírování a podávání hermelínu v troubě

Servírování a podávání hermelínu v troubě je důležitou součástí přípravy tohoto lahodného pokrmu. Po vyjmutí hermelínu z trouby ho nechte chvíli odpočinout, aby se srovnaly chutě a pokrm se dobře propekl. Poté můžete hermelín nakrájet na plátky nebo nabídnout jako celek na talíři. Doporučuje se servírovat ho s čerstvým pečivem, jako jsou krekry nebo bagety, které umožní snadné namáčení do rozpuštěného sýra. Prochuťte si také hermelín různými přísadami, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo med. Kombinace sladkých a slaných přísad dodá jídlu zajímavý kontrast a bohatší chuťový zážitek. Při podávání doporučujeme také přidat čerstvé bylinky jako dekoraci a pro osvěžení chuti. Hermelín v troubě je skvělou volbou pro večeři s rodinou či přáteli, ale také jako originální předkrm na společenských akcích.

Hermelín v troubě je jednoduchý a chutný pokrm, který potěší každého milovníka sýrů. Při jeho přípravě je důležité dodržet několik zásad, aby byl výsledek dokonalý.

Prvním tipem je použít kvalitní hermelín s dostatečnou zralostí. Ideální je vybrat si hermelín s pevnou kůrkou a měkkým středem. Dále je důležité sýr správně nakrájet na čtvrtky, aby se během pečení nevytékala.

Dalším důležitým krokem je předehřát troubu na správnou teplotu. Doporučuje se nastavit teplotu na 180 °C a nechat troubu dostatečně předehřát. Při nižší teplotě by se sýr nemusel dostatečně rozpustit, zatímco při vyšší teplotě by mohl být rychleji připálený.

Během pečení je také vhodné pravidelně kontrolovat stav hermelínu. Pokud začne získávat zlatohnědou barvu na povrchu, může být hotový. Je ale dobré provést test vidličkou nebo nožem, aby se ujistilo, že je sýr dostatečně rozpustilý.

Po vyndání hermelínu z trouby je vhodné nechat ho chvíli odpočinout, aby se vnitřek ustálil. Během této doby se sýr stáhne a získá dokonalou konzistenci.

Pokud si přejete přidat do hermelínu různé přísady, jako jsou bylinky, česnek nebo slanina, doporučuje se je přidat až po vyndání sýra z trouby. Tímto způsobem si můžete upravit chuť dle svých preferencí.

A nakonec, hermelín v troubě je nejlepší podávat teplý. Doporučuje se ho servírovat spolu s křupavým pečivem nebo čerstvou bagetou. Mnoho lidí také rádo kombinuje hermelín s ovocem, jako jsou hrozny nebo jahody.

Doufáme, že tyto tipy vám pomohou při úspěšné přípravě hermelínu v troubě a že si tento lahodný pokrm budete užívat ve společnosti svých blízkých.

Publikováno: 14. 02. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Jana Dvořáková

Tagy: hermelín v troubě | pokrm