Šašlik: Král grilovačky, který vám rozpálí chuťové pohárky

Šašlik

Původ a historie šašliku

Když se řekne šašlik, většina z nás si představí šťavnaté kousky masa na jehle, opékané nad žhavými uhlíky. Tahle dobrota k nám přicestovala z daleké Střední Asie a Kavkazu, kde ji už odnepaměti připravovali kočovní pastevci. Ti potřebovali něco jednoduchého a praktického na své dlouhé cesty. Nakrájeli proto maso na kostky, naložili ho do směsi z cibule, soli a pepře a napíchli na dlouhé jehly. Nad ohněm pak vznikala ta pravá pochoutka s nezaměnitelnou vůní a chutí. Z dálných stepí se šašlik postupně dostal do dalších koutů Asie i Evropy, kde si získal spoustu příznivců. Každá země si ho postupně upravila podle svého - někde přidali nové koření, jinde zase změnili druh masa nebo přílohy. Dneska už šašlik není jen tradiční jehněčí nebo vepřové, ale dělá se i z kuřecího, ryb, a dokonce i z tofu pro vegetariány. Jedno ale zůstává - je to pořád to samé báječné jídlo, které si zamilovali lidé po celém světě.

Tradiční receptura a ingredience

Když se řekne šašlik, každý si vybaví šťavnaté kousky masa na špejli. Je to vlastně taková klasika, kterou nejlíp připravíte z pořádného kusu vepřového, jehněčího nebo třeba skopového. To maso musí být nakrájené na pěkné kostky. Kouzlo celého šašliku je v té marinádě - ta udělá maso křehké a dodá mu tu správnou chuť. Namícháte ji z oleje, trochy octa, nakrájené cibulky, česneku a koření - nesmí chybět pepř, sladká paprika, kmín a koriandr. Maso v tom necháte pěkně přes noc odpočívat, ať nasákne všechny ty chutě. Mezi kousky masa pak nastrkáte kolečka cibule, barevnou papriku, šťavnatá rajčátka a proužky slaniny. Všechno to napícháte na jehlu nebo špejli a grilujete, dokud to nemá zlatavou barvu a nevoní to po celé zahradě. Servíruje se to klasicky s krajícem chleba, pořádnou hořčicí a strouhaným křenem. A co si budeme povídat - k tomu se skvěle hodí orosené pivo nebo sklenka dobrého vína.

Šašlik, to je symfonie chutí, kde se snoubí křehkost masa s vůní ohně a kořeněnou melodií Kavkazu.

Anežka Novotná

Různé druhy masa pro šašlik

Kdo by neznal šašlik? Tahle báječná grilovačka je prostě klasika, co nikdy nezklame. Můžete si vybrat z různých druhů masa, každý si přijde na své. Když sáhnete po vepřovém, třeba po šťavnaté krkovičce nebo křehké panence, nemůžete šlápnout vedle. Je to taková jistota, co nikdy nezklame. Jestli máte radši lehčí variantu, zkuste kuřecí, hlavně vykostěná stehýnka - ty se na grilu povedou jedna báseň. A pokud toužíte po něčem extra, dejte šanci jehněčímu. To si jen předem naložte do bylinek a koření, ať má správný říz. Hlavní je nakrájet maso na pěkné kostky a pořádně ho namarinovat. V tom je to kouzlo - pak bude šašlik přesně takový, jak má být.

Marinády a koření pro dokonalou chuť

Šašlik je prostě báječná věc, která přesahuje obyčejné grilování. Když se do toho pustíte, je to spíš takový obřad a kumšt dohromady. Srdcem celého šašliku je šťavnaté marinované maso - ať už si vyberete vepřové, jehněčí nebo kuře, a k tomu samozřejmě patří i pořádná porce zeleniny. Ta marináda, to je vlastně celé kouzlo dokonalé chuti. Každý má svůj osvědčený recept - někdo to má rád jednoduché s trochou oleje, nakrájenou cibulkou a pepřem, jiný zase míchá složitější marinády s jogurtem, kapkou medu, hořčicí a všemožným kořením. Hlavní je nechat maso pořádně odležet, nejlíp celou noc, aby nasáklo všechny ty skvělé chutě.

A teď to koření - tady se můžete vyřádit podle chuti. Osvědčená klasika je paprika, kmín, koriandr a trocha chilli, a pokud máte rádi pálivější, šoupněte tam kajenský pepř nebo pálivé papričky. Klidně se pusťte do experimentování a přihoďte čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn nebo oregano dodají šašliku úžasné aroma. Jen nezapomeňte, že někdy stačí míň - s kořením to nepřežeňte, ať nepřebijete chuť masa a zeleniny.

Techniky grilování šašliku

Když si chcete připravit pořádný šašlik, je to vlastně docela jednoduché. Stačí vědět pár fíglů a máte zaděláno na báječné jídlo. Ze všeho nejdřív musíte maso pěkně naložit - klidně ho tam nechte přes noc, ať pořádně nasákne všechny ty dobré chutě. Do marinády můžete dát cokoliv, co máte rádi - olej, víno, jogurt nebo třeba kefír, a nezapomeňte na bylinky a koření. To všechno udělá maso krásně měkké a voňavé.

Když už máte maso na grilu, hlavní je hlídat si teplotu - nesmí to být moc ani málo. Občas to otočte, ať se to hezky propeče ze všech stran. Většinou to trvá tak čtvrt hodinky, dvacet minut, záleží na tom, jaké maso jste vybrali. Poznáte to jednoduše - když je maso propečené, ale když do něj říznete, je uvnitř pěkně šťavnaté, máte vyhráno.

Tipy pro přípravu šťavnatého masa

Pokud toužíte po šťavnatém šašliku, který se rozplývá na jazyku, musíte věnovat pozornost několika důležitým krokům. Nejdřív si pořiďte pořádné maso - nejlíp se osvědčila vepřová krkovička nebo šťavnaté kuřecí stehno. Mrkněte na kvalitu masa, mělo by být pěkně čerstvé s výraznou strukturou. Nakrájejte ho na kostky tak akorát do ruky, zhruba na tři čtyři centimetry. Teď přichází to nejdůležitější - marinování, které dodá masu tu správnou šťávu a chuť. Marinádu si můžete namíchat podle vlastní chuti, ale neobejdete se bez oleje, něčeho kyselého jako citrón nebo ocet, a samozřejmě koření. Nechte maso odpočívat v marinádě aspoň pár hodin, ještě lepší je nechat ho marinovat přes noc v lednici. Při samotném grilování si dejte pozor na teplotu - maso se nesmí spálit, ale pozvolna propékat ze všech stran. Poznáte, že je šašlik hotový, když je maso propečené, ale když do něj říznete, krásně šťavnatí.

Podávání a přílohy k šašliku

Šašlik je prostě skvělá volba pro každého milovníka dobrého jídla. Tohle šťavnaté maso na jehle, které voní už z dálky, si nejlíp vychutnáte, když ho správně naservírujete. U nás doma ho vždycky podáváme rovnou na jehle - každý si pak může nabrat, kolik chce. Když chcete, můžete maso předem sundat a hezky naskládat na velký talíř. K šašliku neodmyslitelně patří pečivo, ať už je to obyčejný chleba, křupavá pita nebo domácí placky přímo z pánve. Někdo má rád klasiku jako rýži, hranolky nebo šťouchané brambory - to všechno se k němu výborně hodí. A zelenina? Ta nesmí chybět! Čerstvá rajčata, okurky, paprika a cibulka dodají jídlu tu správnou šťávu. Můžete si připravit i grilovanou zeleninu - cuketu, lilek nebo žampiony. A nezapomeňte na nějakou dobrou omáčku, ta tomu dodá tu poslední tečku.

Šašlik v různých kulturách světa

Šašlik, tenhle báječnej špíz z marinovanýho masa, si prostě získal srdce strávníků všude, kam se podíváš. I když ho původně vymysleli kočovníci někde ve Střední Asii, dneska ho najdete snad všude a každej si ho upravuje po svým. Rusové ho berou jako svoje národní jídlo a dělaj ho na březovým dřevě, což mu dává fakt zajímavou chuť. Většinou se používá jehněčí nebo vepřový, který se naloží do jednoduchý marinády z octa, cibule a pepře. Na Kavkaze to zase pořádně okořeněj - sypou tam koriandr, kmín a papriku, takže je to mnohem voňavější a pikantní. V Gruzii tomu říkaj mtsvadi a bez něj se neobejde žádná pořádná oslava. Tam ho grilujou na révovým dřevě, díky kterýmu dostane lehce nasládlou chuť. Prostě ať ochutnáte šašlik kdekoliv, vždycky je to parádní jídlo, který vás nejen zasytí, ale i potěší.

Vlastnost Šašlik
Typ pokrmu Grilované maso
Původ Rusko a oblasti Kavkazu

Zajímavosti a fakta o šašliku

Kdo by neznal šašlik - tuhle báječnou pochoutku z grilu, která k nám doputovala z dálného východu. Původně se tento špíz připravoval hlavně v ruských a kavkazských oblastech. Název šašlik není náhodný, přišel k nám od krymských Tatarů, kde jednoduše označoval maso napíchnuté na špejli. Dneska už si můžeme pochutnat na různých verzích - ať už máte rádi jehněčí, vepřové, kuřecí nebo třeba rybu. Dokonce i vegetariáni si přijdou na své se zeleninovým šašlikem. To pravé kouzlo ale tkví v marinádě. Namícháte ji z oleje, octa nebo vína, přidáte nakrájenou cibuli a vaše oblíbené koření. Pak už stačí jen nechat maso pořádně odpočinout - nejlíp přes noc, aby pěkně nasáklo všechny ty skvělé chutě. Když pak šašlik opékáte nad dřevěným uhlím, vznikne něco úplně božského. Jenom nezapomeňte maso průběžně otáčet, aby bylo krásně propečené a přitom zůstalo pěkně šťavnaté.

0 Recepty na šašlik z celého světa

Šašlik je takové to jídlo, co vám vždycky zvedne náladu - šťavnaté kousky masa a zeleniny na špízu, co voní až za roh. Je super, že si ho můžete udělat podle své chuti. Někdo nedá dopustit na klasiku s cibulkou a paprikou, jiný si rád zaexperimentuje třeba s ananasem nebo krevetami. Každá země si tenhle recept upravila po svém, aby sedl místním chutím a zvykům. Třeba v Gruzii, odkud šašlik vlastně pochází, ho marinují jednoduše - jen cibule, sůl a pepř. Řekové zase přidávají oregano, citrón a samozřejmě olivový olej. A když zavítáte do Indie, tam vám ho naservírují v jogurtové marinádě se zázvorem a voňavým kořením garam masala. Je fascinující, jak každý kout světa přišel s vlastní verzí. A nejlepší na tom je, že si doma můžete vyzkoušet různé marinády a kombinace masa, dokud nenajdete tu svoji nejoblíbenější.

Publikováno: 17. 02. 2025

Kategorie: kuchyně