Sladké pokušení: Dorty, které vás dostanou!

Dorty

Historie dortů

Dorty mají za sebou fascinující cestu časem. Když nahlédneme do historie, zjistíme, že už ve starém Egyptě si lidé pochutnávali na medových plackách ozdobených čerstvým ovocem a křupavými ořechy. To byl vlastně takový první krůček k našim dnešním dortům. Římané zase pekli na svatby speciální koláče z pšenice, medu a špetky soli, zatímco středověk přinesl první pokusy o zdobení marcipánem a sladkou polevou.

Skutečná dortová revoluce přišla ale až v sedmnáctém a osmnáctém století. To když cukráři začali experimentovat s novými surovinami - představte si první setkání s pravou čokoládou nebo exotickým ovocem! Devatenácté století pak udělalo z dortů opravdovou společenskou událost. Nádherně nazdobené kousky zdobily stoly šlechty a staly se symbolem luxusního života.

S příchodem dvacátého století a průmyslové výroby se dorty konečně dostaly i na stoly běžných lidí. A dneska? Dneska si můžeme vybírat z tolika druhů, že by se nám z toho až točila hlava. Od tradičních piškotových po svěží cheesecaky, od klasiky po odvážné moderní kreace s překvapivými kombinacemi chutí a uměleckými ozdobami.

Druhy a tvary dortů

Každý z nás má rád něco sladkého a dorty jsou prostě královskou disciplínou cukrařiny. Když mluvíme o dortech, nemůžeme vynechat ty nadýchané piškotové, které jsou prostě klasika. Lehounké těsto, šťavnatý krém a čerstvé ovoce - to je kombinace, která nikdy nezklame. Pak tu máme ty báječné máslové dorty, kde je krém tak bohatý a plný chuti, že se jen rozplývá na jazyku. A když chceme něco extra speciálního, sáhneme po dortech s ořechovým, mandlovým nebo kokosovým korpusem - ty jsou skutečně něco výjimečného. Dnešní dorty už dávno nejsou jen obyčejné kulaté bábovky. Patrové dorty jsou hvězdami svateb a velkých oslav, a co teprve ty dětské! Malí oslavenci přímo zbožňují dorty, které vypadají jako jejich oblíbené pohádkové postavičky, autíčka nebo roztomilá zvířátka. Šikovní cukráři dokážou z dortu vykouzlit hotové umělecké dílo, které je skoro škoda nakrojit.

Ingredience na dorty

Když se řekne dort, většině z nás se vybaví něco lahodného a svůdného. A není divu - vždyť dorty jsou hotové umělecké dílo plné báječných surovin. Srdcem každého dortu je nadýchané těsto, které vzniká spojením kvalitní mouky, čerstvých vajec, jemného cukru a voňavého másla. Podle toho, jaký dort pečeme, sáhneme buď po klasické pšeničné mouce, nebo třeba po mandlové či bezlepkové variantě. Vajíčka jsou v těstě nenahraditelná - díky nim je dort krásně vláčný a načechraný. Máslo zase dodává tu správnou chuť a křehkost. Mezi vrstvy dortu pak přijde to nejlepší - šťavnatá náplň. Ať už je to ovocná, čokoládová, nebo třeba tvarohová, vždycky dort krásně oživí. Pro ještě lepší chuť a zajímavější strukturu se do náplní často přidávají různé dobroty - třeba oříšky, kousky ovoce nebo nadrobené sušenky. A korunu všemu nasadí zdobení - může to být lesklá poleva, nadýchaný krém, čerstvé ovoce, čokoládové ozdoby nebo třeba marcipánové kytičky. Právě díky zdobení dostane dort tu správnou podobu a člověku se při pohledu na něj sbíhají sliny.

Zdobení dortů

Zdobení dortů je nádherné řemeslo, které dokáže proměnit obyčejný dezert v něco výjimečného. Když se do toho pustíte, máte spoustu možností, jak dort vyšperkovat. Můžete sáhnout po klasice jako je krémové zdobení, čokoládová poleva nebo třeba čerstvé jahody a maliny. S krémem se dá vyhrát - stačí přidat pár kapek barvy a pomocí zdobicího sáčku vykouzlíte růžičky nebo třeba nápis k narozeninám. Lesklá poleva zase dodá dortu ten správný šmrnc a práce s ní je vlastně docela jednoduchá. No a ovoce? To je jasná volba pro svěží letní dort. Nápady můžete lovit všude možně - na Instagramu, v časopisech nebo si prostě vymyslet něco svého. Hlavně nezapomeňte, že dort musí být parádní nejen na fotku, ale hlavně když se do něj zakousnete. Proto si dejte záležet na ingrediencích a pečte s radostí.

Příležitosti pro dorty

Krásné dorty patří k těm nejoblíbenějším sladkým radostem, které si dopřáváme při každé významné události. Ať už slavíte narozeniny, svatbu nebo třeba úspěšnou zkoušku ve škole, dort je vždycky tou pravou volbou. Je to takový sladký symbol radosti, který rozzáří každou oslavu a vykouzlí úsměv na tváři všech přítomných. Každý dort může být originálem - některé jsou jednoduché a elegantní, jiné zase hýří barvami a zdobením. Můžete mít třeba klasický kulatý dort s růžičkami nebo třeba třípatrový svatební skvost. To nejdůležitější ale je, aby dort byl nejen pastvou pro oči, ale hlavně chutnal všem hostům a dotvářel tu správnou sváteční atmosféru.

Dorty, to je alchymie chuti, kde se snoubí sladkost s fantazií a vůně s radostí.

Zdeněk Svěrák

Recepty na dorty

Sladké potěšení v podobě dortů je něco, co dokáže rozjasnit každý den. Ať už plánujete oslavu narozenin, výročí svatby nebo si jen tak chcete osladit život, dort je prostě jasná volba. Od jednoduchých bábovek přes nadýchané cheesecaky až po nádherně nazdobené dorty - možností je tolik, že si vybere opravdu každý. Naše tradiční české dorty jako medovník, věneček nebo špička mají své kouzlo, které přetrvává generacemi a vrací nás zpět do dětství. V poslední době se do popředí dostávají i modernější variace, které spojují neobvyklé příchutě a ingredience. Čokoládový dort s čerstvými malinami, lahodný pistáciový cheesecake nebo třeba dort ochucený levandulí a medem - to je jen střípek z široké palety možností. Pečení dortů je vlastně takové malé dobrodružství, kde se kreativitě meze nekladou.

Vlastnost Dort Bábovka
Tvar Různý (kulatý, hranatý, atd.) Věnec s otvorem uprostřed
Poleva Často Někdy
Náplň Často Méně často

Tipy pro pečení dortů

Upéct pořádný dort není jen tak, ale s pár fígly to hravě zvládnete. Kvalitní suroviny jsou základ úspěchu - prosetá mouka, změklé máslo a vejce vytažená včas z lednice udělají své. U dortů je hodně důležité ohlídat správnou teplotu v troubě. Radši volte nižší stupeň, ať se těsto propeče pěkně stejnoměrně. Každá trouba peče jinak a každý recept má svá specifika, takže propečení vždycky překontrolujte špejlí. Hotový dort nespěchejte vyklopit - nejdřív ho nechte v klidu vychladnout přímo ve formě. Pak už stačí jen opatrně vyklopit a nazdobit podle vlastní představy. S dorty je to jako se vším - chce to cvik a trpělivost.

Dorty ve světě

Dorty jsou jako pestrá paleta chutí z celého světa. Každá země i oblast má své jedinečné receptury a způsoby, jak připravit tyhle sladké poklady. Američané si potrpí na pořádně vysoké dorty s vrstvami máslového krému a bohatou výzdobou. Francouzi zase vynikají v přípravě vytříbených dortů - jejich opera cake s chutí kávy a čokolády nebo něžný fraisier plný jahod jsou toho důkazem. Japonské cukrárny nabízejí lehounké dorty z nadýchaného piškotu se šlehačkou, které často zdobí sezonní ovoce. Z dob Rakouska-Uherska k nám přišel světoznámý Sachrův dort, který si získal oblibu po celém světě. A což teprve italské speciality jako tiramisu nebo panna cotta? Prozkoumávat svět dortů je jako nekonečná cesta plná překvapení, kde pokaždé objevíte novou chuť nebo nápad.

Zajímavosti o dortech

Dorty jsou neskutečně lákavé pochoutky, které v sobě ukrývají spoustu tajemství. Možná vás překvapí, že jejich historie začíná už ve starém Egyptě, kde místní obyvatelé používali med jako sladidlo a čerstvé ovoce na ozdobu. Slovo dort má své kořeny v italštině, kde torta znamená kulatý moučník. Není divu, že právě Italové jsou mistry cukrářského umění a světu dali úžasné dezerty jako tiramisu nebo pannu cottu. Dorty patří neodmyslitelně k našim životním momentům - ať už jde o svatby, narozeniny nebo výročí, vždycky dokreslují atmosféru těchto speciálních chvil. A což teprve ta krása zdobení! Od prostého posypání cukrem až po nádherné květinové vzory z krému, tady se opravdu můžete vyřádit podle své představivosti.

Publikováno: 23. 02. 2025

Kategorie: jídlo a pití