Voňavý muškát na talíři: Objevte jeho nečekané využití v kuchyni

Muškát

Muškát: Víno do kuchyně

Muškát není jen tak obyčejné víno, to poznáš hned po prvním doušku. Jeho aroma, plné květin a ovoce, ti připomene jarní zahradu v plném květu. A právě díky této intenzivní vůni a sladší chuti se muškát skvěle hodí k mnoha pokrmům. Lehčí muškáty, třeba ten z Moravy, si báječně rozumí s kuřecím masem, rybami nebo zeleninovými saláty. Jeho svěžest krásně vyváží jemnější chutě. Pokud máš radši výraznější jídla, sáhni po muškátu z Alsaska. Ten si hravě poradí s pikantními sýry, foie gras nebo třeba i s dezertíky s ovocem. Ať už zvolíš jakýkoliv muškát, nezapomeň ho před podáváním trochu vychladit. Jeho aroma se tak krásně rozvine a ty si vychutnáš všechny jeho tóny naplno.

Typické aroma muškátu

Muškát je známý svým výrazným a aromatickým charakterem, který je dán především přítomností aromatických sloučenin zvaných terpeny. Mezi nejvýznamnější patří linalool s květinovou vůní, geraniol připomínající růže a citronellol s citrusovým nádechem. Tyto terpeny se nacházejí v bobulích hroznů a během fermentace se uvolňují do vína.

Kromě těchto základních aromat se v muškátu mohou objevovat i další tóny, které se liší v závislosti na odrůdě, oblasti pěstování a způsobu výroby vína. Například muškát moravský se vyznačuje muškátovým aroma s tóny citrusů a květin, zatímco muškát ottonel má intenzivnější aroma s nádechem pomerančové kůry a medu.

Typické aroma muškátu je komplexní a mnohovrstevnaté a dělá z něj oblíbenou volbu pro milovníky aromatických vín.

Párování s jídlem

Víno s tóny citrusů a zeleného jablka se báječně doplňuje s lehkými pokrmy, jako jsou saláty s citrusovou zálivkou, grilované ryby nebo kuřecí maso. Jeho svěžest krásně vyváží pikantní kuchyni, například thajské kari nebo vietnamské závitky. Naopak se příliš nehodí k těžkým masitým jídlům nebo sladkým dezertům, kde by jeho jemnost zanikla. Pro milovníky sýrů doporučujeme vyzkoušet s mladými kozými sýry.

Recepty s muškátem

Muškát není jen krásná květina s omamnou vůní, ale také všestranná ingredience do kuchyně. Jeho sladké, květinové aroma dodá vašim pokrmům nečekanou hloubku a svěžest. Vyzkoušejte listy muškátu do ovocných salátů, kde se skvěle doplňují s jahodami, malinami nebo broskvemi. Pro osvěžující nápoj v horkých dnech stačí zalít pár lístků muškátu horkou vodou a nechat vylouhovat.

Milovníci sladkého si zamilují muškát v dezertech. Přidejte pár lístků do těsta na bábovku, koláč nebo sušenky pro jemnou květinovou chuť. Skvěle se hodí i do marmelád, džemů a sirupů, kterým dodá exotický nádech. Nebojte se experimentovat a objevte netradiční chuťové kombinace s muškátem.

Tipy pro použití v kuchyni

Na krájení zeleniny se skvěle hodí keramický nůž, jelikož nezanechává kovovou pachuť. Pamatujte ale, že keramické nože jsou křehčí a nehodí se na krájení tvrdých potravin jako jsou kosti. Při vaření polévek a omáček použijte odměrku na tekutiny, abyste dodrželi správný poměr surovin. Pro snazší čištění plechů na pečení je vyložte pečicím papírem. Pokud se vám připálí hrnec, nasypte do něj sůl a zalijte vodou. Nechte odmočit a následně snadno vyčistěte. Pro oživení chuti bylinkového másla přidejte do něj hrst nasekaných čerstvých bylinek.

Publikováno: 22. 06. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Jana Dvořáková

Tagy: muškát | gastronomie